• írta Adminisztrátor
  • 2024. szeptember. 19. csütörtök
  • 36

Kisdiófa Közösségi Kert ökologikus szemléletű fejlesztése

Erzsébetvárosban fontosnak tartjuk a zöldítést, a már meglévő zöldterületekről való gondoskodást.

A jelenlegi klímaválságos időszakban különösen fontossá vált a Kisdiófa Közösségi Kertben megvalósult ökologikus szemléletű felújítás.

Közösségépítés, környezettudatos életmód kialakítását elősegítő programok, kikapcsolódás – a sok közül csak néhány példa arra, hogy mivel járul hozzá egy közösségi kert a kerület és az erzsébetvárosiak életéhez. Mindezek miatt támogatja az önkormányzat a fővárossal közösen a Kisdiófa Közösségi Kert felújítását.

A TÉR_KÖZ pályázatnak köszönhetően a belvárosi zöld oázis a korábbi rossz állapotú, a kertet az utcától elzáró téglafal helyett új, áttört, belátást nyújtó kerítést kapott, lecseréltük a közösségi tér tetőjét és a szomszédos ház tűzfala a jövőben „zöldfalként” fog hozzájárulni a városi levegő megtisztításához.

A megvalósításnál fontos szempont volt a kertet évek óta gondozók, üzemeltetők ökológiai szemléletű javaslatainak beépítése:

-       Zöldfal kialakítása segédszerkezetre futtatott kúszónövényekkel.

-       A tűzfal hasznosítása mint fényvisszaverődés a kertre, melyet a tűzfal világosra színezésével sikerült elérni, így koncentrálva a kevés napfényt a kert árnyékos részére.

-       Esővízgyüjtésre alkalmas módon került kialakításra a közösségi rész tetőcseréjénél a csapadékvíz elvezető csatorna, a gyűjtésben pedig a projekt keretében beszerzésre került esővízgyüjtő hordók nyújtanak segítséget.

-       A kerítésre támaszkodó, leomló növények futtatása, melynek köszönhetően az újjá épített utcai kerítés is zöldfallá változik.

A már az elmúlt években is a „bulinegyed” közepén unikumként működő közösségi kert ezzel a beruházással nem „csak” megszépül, hanem az eddig megkezdett fenntarthatóság, biodiverzitás is új lendületet kap a kertben. Többek között ebben is segítséget nyújtanak az új komposztálók és a kaláka munkában megújuló tanparcellák. Ez utóbbiak az óvodai és iskolai csoportok számára sikerrel működtetett élelmiszertermeléssel, klímavédelemmel kapcsolatos interaktív programok színtere, elősegítve, hogy a nagyvárosi gyerekek is közel kerüljenek a természethez, a fenntartható fejlődés, a környezettudatosság szemléletéhez.

A kertművelők mellett pedig a nyílt napok, a családi, a szakmai és a kulturális programok alkalmával bárki csatlakozhat a közösséghez, megismerkedhet a közösségi kert nyújtotta élményekkel.